Poosition – et ergonomisk toilet der gentænker skovskiderstillingen
poositon

Vi går på toilettet hver dag. Helt præcist sidder vi i gennemsnit på toilettet tre år af vores liv. Men toilettet har ikke gennemgået nogen form for markant udvikling i 245 år – og det er et problem. Alene på Kolding Sygehus kommer der hvert år 1.300 børn ind med problemer med maven og for 95% er forstoppelse årsagen. Toilettet Poosition gentænker det moderne toilet.

Poosition er det første toilet, som bidrager til at gøre toiletbesøget mere effektivt og behageligt. Det er et toilet med ergonomiske og anatomiske korrektioner, så vi sidder med en sundere kropsholdning og derved minimerer risikoen for forstoppelse.

Poosition er designet af Ditte Marie Fog Ibsen og Julia Sand Skovsted, som vandt prisen for Young Talent og Visionary Concept til Danish Design Award 2020 med toilettet og deres bog “Leo & Lorten”: 

”At vinde en Danish Design Award er en kæmpe anerkendelse, og det har haft rigtig stor betydning for os som selvstændige designere. Det har været et kvalitetsstempel og et skulderklap, og det har helt klart gjort noget ved vores selvtillid og vores tro på os selv som designere,” fortæller designduoen.

Toilettet er designet med henblik på at hjælpe børn og voksne med at reducere maveproblemer, mens bogen er et kommunikationsværktøj til børn, som skal mindske tabuet omkring afføring. 

Tilbage til skovskiderstillingen

Når man sidder på Poosition, sidder man i den såkaldte skovskiderstilling. I 1990’erne fandt man ud af, at der er en muskel ved navn puborektale musklen, som sidder på punktet mellem kønsbenet og halebenet, og som klemmer på punktet mellem tyktarm og endetarm. Når en person bruger Poosition, kommer knæene op over hoftehøjde, og derfor strækkes den såkaldte puborektale muskel, og så er der fri adgang for afføringen. Toilettet, som vi kender det, gør det modsatte. Vi sidder på det, ligesom vi sidder på en stol, og det betyder, at der bliver lukket for musklen. Og så bliver det sværere at komme ordentligt af med afføringen. 

Julia og Ditte Marie så en mulighed, ikke kun i det fysiske problem med toiletter, men også det mentale. De har derfor indgået et samarbejde med Kolding Sygehus omkring aftabuisering af toiletbesøg og afføring ved at udvikle børnebogen “Leo & Lorten”. Bogen gennemgår grafisk de følelser og oplevelser, vi får, når vi har ondt i maven, og den onde cirkel børn kan komme i, hvis de ikke kommer af med deres afføring. Bogen skal hjælpe med at gøre toiletbesøg til en bedre oplevelse og gøre det mere naturligt at snakke om:

”Vi har læsere, der har skrevet til os, at deres børn har fået det meget bedre. Forældrene er lykkelige over, at vi har skrevet denne her bog, fordi det er blevet nemmere at snakke om i hjemmet. Det kan helt få os til at græde. Dét, at vi har lavet noget, der gør en forskel, betyder enormt meget for os,” fortæller Julia.

Design hjalp med udvikling

I udarbejdelsen af Poosition har Julia og Ditte Marie lagt vægt på den psykologiske designmetode, hvor de gennem bruger- og feltarbejde har forsøgt at forstå folks problemer og deres adfærd, og inddraget de indsigter i produktets form, funktion og æstetik. 

Poosition sætter rammerne for et fremtidigt ergonomisk toilet. Toilettet er et bevis på, at designtænkning kan anvendes som et strategisk og værdifuldt værktøj, hvor det i sammensætning med design og funktion, skaber værdi for mennesker og samfund og øger livskvaliteten for mange. 

Det næste store skridt for Julia, Ditte Marie og Poosition er, at toilettet bliver sat i produktion, og at det bliver tilgængeligt for så mange som muligt. De er blevet kontaktet af agenter, der gerne vil sælge toilettet i Mellemøsten samt modtaget hjælp fra tidligere marketingansvarlige for nogen af de store toiletproducenter. De to designere er stadig i processen med at sælge deres toilet til nogle af de store producenter, og håber på at få en aftale i hus i det nye år. 

Andre artikler