Virtuel rumsafari vil gøre Jorden grønnere
space safari

Virtual reality-oplevelsen 360 VR Space Safari sender dig på rumsafari, hvor du ser Jorden på samme måde som en astronaut i rummet. Målet er at gøre flere bevidste om klimaforandringerne og sætte fart på den grønne omstilling.

Hvis nu alle mennesker så Jorden fra rummet, ville vi måske bedre kunne forstå de store konsekvenser, klimaforandringerne har for os alle sammen. Det er motivationen bag den virtuelle rumsafari 360 VR Space Safari, som Ørsted og Khora har udviklet. 

Idéen til oplevelsen opstod, da Niels Rahr, Global Lead Creative hos Ørsted, og Peter Fisher, CTO og co-founder hos Khora, hørte om fænomenet ”the overview effect”. Det er det, astronauter kalder det, når de for første gang ser planeten fra flere hundrede tusinde kilometers afstand og mærker en helt særlig følelse af at høre til på Jorden: 

“Jeg har set Jorden fra rummet. På afstand ligner Jorden et rumskib, der bevæger sig gennem universet med milliarder af mennesker ombord – og det er et rumskib uden redningsbåde. Det har gjort indtryk. Vi skal tage os af vores planet, fordi vi kun har én,” forklarer astronaut og første dansker i rummet Andreas Mogensen.

Sammen med tre andre astronauter, Helen Sharman, Mike Massimino og Ewald Reinhold, er Andreas Mogensen fortæller under selve rumsafarien og alle fire astronauter har under udviklingen af den, været i tæt dialog med designerne. Samtidig er der kun brugt originalt billedmateriale fra NASA, og det gør, at oplevelsen er så tæt på virkeligheden som muligt.

Næste tur går til månen

Både Niels Rahr og Peter Fisher har haft stor indflydelse på designprocessen af den virtuelle rumsafari, og de håber, at oplevelsen kan demokratisere ”the overview effect”, så flere får mulighed for at mærke den. De ønsker at netop dén oplevelse inspirerer mennesker til at handle hurtigere mod en grønnere planet.

Den virtuelle rumsafari blev da også belønnet med to priser til Danish Design Award i 2020 i kategorierne: Message Understood og People’s Choice.

”At vinde en Danish Design Award er ikonisk i og med, at rigtig mange ved, hvad det er. Det er ikke normalt, at en Virtual Reality-oplevelse vinder en Danish Design Award. Det gør teamet hos Khora og Ørsted rigtig stolte og tillader os mere samarbejde i fremtiden,” siger Niels Rahr, Global Lead Creative hos Ørsted. 

Space Safari kan både opleves fysisk som en gratis virtual reality-oplevelse for alle, men det er også muligt at se videoerne på YouTube, hvor mere end 6 millioner mennesker allerede har stiftet bekendtskab med fænomenet. Det næste skridt for 360 VR Space Safari er at skabe endnu en virtual reality-oplevelse. Oplevelsen bliver fra en lidt anden vinkel i rummet, så den rejsende i stedet starter på månen med optagelser fra rumrejsen i 1968 af Apollo 8.

Andre artikler