A New Wave: Fra brugte fiskenet og plastikflasker til tæpper, der vækker sanserne

Inspireret af vestkystens vilde landskab, afspejler tæppekollektionen A New Wave naturlige former, farver og fængslende landskaber. Kollektionen vandt en Danish Design Award i 2021 i kategorien ‘Feel Good Furniture’

Designerne bag den bæredygtige tæppekollektion “Reform A New Wave” har en klar ambition: De vil forvandle affald til brugbare ressourcer.

Den danske B2B-kollektion, Reform A New Wave, er skabt af plastikaffald fra havene og stræber samtidig efter både taktilitet og funktionalitet. Kollektionen er inspireret af den danske vestkyst og formår at fremkalde sandets mønstre, de stramme linjer i de græsklædte klitter og den helt særlige rytme af bølgerne, der skyller ind. 

Laura Bilde og Linnea Ek Blæhr er de kreative kræfter bag vinderløsningen. De deler en dyb forståelse for æstetik og er optaget af funktionalitet og skulpturelle former kombineret med det sanselige. Kollektionen er lavet for den danske tæppeproducent Ege Tæpper som en del af deres bæredygtige ReForm-koncept, hvor de udelukkende bruger genbrugsmaterialer for at nedbringe det globale klimaaftryk. 

Brugte fiskenet og plastikflasker

Et bærende formål hos Ege Tæpper er at udvikle interiørprodukter, der passer på både mennesker og miljø. 

Mange vil måske betragte brugte plastikflasker som affald, men blandt de kreative kræfter bag A New Wave ser man på flaskerne på en helt anden måde: “Vandflasken indeholder en vital resource for vores velvære. Men selve flasken har mange anvendelsesmuligheder, og vi har formået at udnytte brugte vandflasker til vores patenterede Ecotrust filtbagside til tæppefliser,” siger Mette Frydensbjerg Jacobsen, PR- og kommunikationsansvarlig hos Ege Tæpper.

Den særlige produktionsteknik omdanner plastikflaskerne til det såkaldte PET-filt, som udgør et blødt, stærkt og langtidsholdbart materiale, der også har fremragende akustiske egenskaber. 

Ud over plastikflaskerne er tæpperne skabt af brugte fiskenet, der kan flyde rundt i årevis og udgør en trussel mod livet i havene. For at afhjælpe det globale problem har man hos Ege Tæpper fundet en løsning, hvor nettene omdannes til en genanvendelig garntype. Det genanvendelige garn kan nemt omdannes til nye nylonprodukter efter brug, hvilket afspejler Ege Tæppers ambition om at arbejde i lukkede kredsløb, hvor materialer kan bruges igen og igen. 

En tur til Danmarks vestkyst 

Laura Bilde og Linnea Ek Blæhr har begge en uddannelse i boligindretning, og arbejder til daglig med produkt- og indretningsdesign fra deres ateliers i København. I designet af A New Wave har de fundet inspiration i deres barndomsminder fra den danske vestkyst og skabt en kollektion af organiske designs; sand, græs og hav, som hver især er forskellige i tekstur. 

“Vi forsøgte at arbejde med teksturerne i stranden med forskellige højder i overfladen, så tæppet giver en følelse af at gå på en klit eller i vandet”, siger Laura Bilde og Linnea Ek Blæhr.

Kreative og dygtige konkurrenter

Designerne og det øvrige hold bag A New Wave-kollektionen er stolte over at have vundet kategorien Feel Good Furniture til Danish Design Award 2021. 

“Feel Good Furniture-prisen anerkender hele essensen af ​​vores virksomhed, der er baseret på design, bæredygtighed og velvære. At gøre vores yderste for at beskytte mennesker og planeten er et ansvar og en mulighed, som vi stolt deler med mange andre designvirksomheder,” siger Mette Frydensbjerg Jacobsen og udtrykker stor respekt for de mange dygtige og innovative nominerede i kategorien. 

Du kan læse mere om om kollektionen på ReForm a New Wave. Er du nysgerrig på at lære de andre 2021-vindere at kende, kan du læse mere om dem her.   

Til Danish Design Award kårer vi hvert år vinderen af kategorien ‘Feel Good – Furniture’. En designpris, der uddeles for æstetiske eller elegante løsninger, som samtidig udfylder en nyttig funktion og hylder designs evne til at fryde sanserne. Til juni 2022 kårer vi en ny vinder af kategorien, som du kan læse meget mere om her.  

Danish Design Award blev afholdt i Fredericia Furnitures showroom i København den 25. november 2021. 2022 finalisterne offentliggøres til foråret.

Andre artikler