tube100.me tube200.me porn700.me blueporn.me porn10.me porncf.me porn900.me silverporn.me porn40.me roxporn.me
P-hus og Konditaget Lüders: Kedelig infrastruktur skaber værdi og nærmiljø
tag man kan træne på i nordhavn

P-hus og Konditaget Lüders er en hybrid mellem et parkeringshus og et aktivt byrum. Bygningen sprænger rammerne for det almindelige parkeringshus, som vi kender det, og gør i stedet en infrastrukturel nødvendighed til en offentlig rekreativ facilitet.

P-hus og Konditaget Lüders er det første parkeringshus i Danmark, som integrerer et aktivt byrum på taget. Målet med byggeriet var at gøre en infrastrukturel fornødenhed, i dette tilfælde et parkeringsanlæg, til en værdiskabende del af samfundet. Dette gør parkeringshuset i Nordhavn ved at adressere tre globale dagsordener: sundhed, skabelse af samfund og infrastruktur:

“Projektet er et eksempel på, hvordan en infrastrukturel nødvendighed kan blive til en kvalitet i byen, og det har resulteret i en positiv effekt for det lokale og aktive bymiljø i et voksende byområde,” siger Kathrin Gimmel, arkitekt hos JAJA-architects, som sammen med By & Havn har udviklet P-huset og Konditaget.

Byggeriet blev da også belønnet med en Danish Design Award 2020 i kategorien: Liveable Cities.

“Dét at vinde en Danish Design Award har været stort, da det både anerkender et af vores projekter, og samtidig skaber det mere kendskab til projektet. Det kan være en inspiration til andre og kan forhåbentlig give anledning til mange flere projekter, som så skaber mere værdi,” siger Kathrin Gimmel.

Et konditag med muligheder

P-hus og Konditaget Lüders ligger placeret i det nye nabolag, Aarhusgadekvarteret i Nordhavn, hvor der bor mange mennesker på lidt plads. Bygningen er designet, så det er en integreret del af kvarteret. Aarhusgadekvarteret er kendt som det røde kvarter, og derfor har P-hus og Konditaget Lüders en facade af betonelement tilført rød pigment. For at man tydeligt kan se, at der er noget oppe på Konditaget, er der placeret to trapper, som skærer diagonalt igennem facaden og viser, at der er et byrum på taget. Op langs facaden er der placeret grønne plantekasser, som bryder med den røde farve og tilfører grønne elementer til hele facaden.

Derudover er der arbejdet med et element, som hedder den røde tråd. Tråden starter som et rødt gelænder i bunden af trappen, fortsætter op til taget og slynger sig hele vejen rundt, hvor den indrammer de forskellige aktiviteter, som Konditaget byder på. De besøgende kan nemlig både give sig i kast med gynger, trampoliner, et cross-fit område, en løbebane, klatretårn og et TRX-område. Og hvis man ikke er frisk på træning eller leg, er Konditaget også en fantastisk mulighed for at få en 360 graders udsigt over København og Nordhavn i 24 meters højde.

Håb for fremtiden

Projektet leverer et nyt perspektiv på, hvordan rekreative faciliteter kan placeres i byer og skaber et hidtil overset potentiale i byplanlægning. P-hus og Konditaget Lüders giver håb på et mere aktivt liv i byerne, og projektet har allerede givet inspiration til andre projekter både i Danmark og internationalt.

Det næste skridt for arkitekterne bag P-hus og Konditaget Lüders er at få realiseret et nyt parkeringshus i træ. Med det nye parkeringshus ønsker arkitekterne at bevæge sig væk fra monofunktionalitet, hvilket vil sige, at et parkeringshus ikke kun skal være til glæde for bilejere, men eksempelvis også kan indeholde sociale områder, fitness, café og meget mere. De lægger også her vægt på at fremme fremtidens mobilitetsløsninger, hvor delebiler og mikromobilitet bliver prioriteret. Målet er at fremme fremtidens mobilitet og bæredygtighed.

Andre artikler