Usynligt design
Resecond
Med Resecond kan du se alle de ting, som mennesker i dit lokalområde vil bytte med dig. Deleøkonomien giver dig nemt og hurtigt overblik over andres ting. Så du kan komme i besiddelse af dem. Foto: Claus Skytte

På Danish Design Award Blog deler danske og internationale eksperter deres perspektiver på, hvordan design i dag skaber værdi for mennesker, virksomheder og samfund. Claus Skytte er kreativ strateg, forfatter og ekspert i deleøkonomi.

For snart mange år siden havde jeg en forvirret samtale med en ledende skikkelse fra B&O om deres design. Samtalen blev mere og mere rodet, efterhånden som vi talte mere og mere forbi hinanden. Lederen forstod simpelthen ikke, hvad jeg mente, når jeg talte om B&O’s smukke design. Pråsen gik først op for os, da jeg nævnte at deres design var udstillet på MoMA. Nu forstod han, at jeg talte om B&O-produkternes udseende. Det, der var udenpå. Men for B&O var det ikke designet. Designet var dét, der var indeni. Det, produkterne kunne.

Med deleøkonomi forholder det sig på samme måde. For langt de fleste produkters vedkommende starter de med at være en smartphone, som produktet intet har med at gøre. Det er inde i smartphonen, at vi finder app’en, som åbner muligheden for deleøkonomi. Deleøkonomi er i virkeligheden deleteknologi. Et digitalt værktøj, der giver os overblik over ledig kapacitet, så vi kan komme til det ved at låne det, købe det eller leje det.

Spotify og Netflix er deleøkonomi, fordi vi ikke behøver at anskaffe os plastic cd’er eller dvd’er, men kan streame indholdet fra vores mobiltelefoner. Deleøkonomien giver os adgang. AirBnB er deleøkonomi, fordi vi hurtigt kan danne os overblik over steder at bo og nemt komme til dem. Med Uber kan du tilgå alle de chauffører, som har aktiveret deres Uber-app, så du kan få et lift.

Deleøkonomi
International megatrend: Overalt i verden vokser deleøkonomien eksplosivt. Deleøkonomiens fremgang internationalt set er så voldsom, at den ifølge en undersøgelse fra den globale portal for deleøkonomi Compareandshare har en større vækst end Facebook, Twitter og Google tilsammen. Foto: Claus Skytte.

Hvori ligger designet så? Skal vi kigge på knappernes udformning, farvernes digitale spil på skærmen eller det smukke logo? De fleste app’s er bygget op, så de ligner noget, vi allerede kender. Så det er lettere for os at tilgå dem. På samme måde, som de fleste designforslag på en gaffel vil bestå af en fork i den ene ende og noget håndtag i den anden. Når det kommer til design af digitale værktøjer skal det være så intuitivt let at benytte, at vi ikke et øjeblik bliver forvirrede. Designet skal virke med det samme, ellers vil vi aldrig bruge det igen. Æstetiske krumspring og krummelurer vil straks blive straffet, hvis det står i vejen for brugeroplevelsen. Det mest logiske design vinder. Men kun hvis det samtidig gør vores liv lettere, hurtigere, billigere og bedre.

Deleøkonomisk design er enkelt og intuitivt. Som at høre et helt nyt stykke musik, som lyder bekendt. Det skal bringe os så hurtigt til det, som vi ønsker, at vi uden at tænke synderligt over det, fravælger de gamle måder at gøre det på. Til vi ender med hverken at have en cd-samling eller en bil. Designet er dét, der er indeni. Det produkterne kan. Det bedste deleøkonomiske design bliver således usynligt.

Andre artikler