Absalon Hotel: Tænk som en designer

Danish Design Award har mødt direktør Karen Nedergaard for de københavnske hoteller, Absalon Hotel og Andersen Boutique Hotel til en snak om værdier, filosofi og 360 grader design. Absalon Hotel er i 2019 en af awardens sponsorer.

Absalon Hotel åbnede i 1938 på hjørnet mellem Helgolandsgade og Istedgade, helt tæt på Københavns Hovedbanegård. Hotellet fik i sin tid navnet Absalon, fordi det for den daværende ejer Erna Andersen, farmor til Karen Nedergaard, galt om at finde et godt navn, der startede på ”ab”, så hotellet ville stå øverst i telefonbogen. Navnet har de holdt ved. Det kan udtales på alle sprog og der er en god historie med biskop Absalon og Københavns grundlægger.

Da hotellet åbnede i 1938, var det ganske lille og derfor opkøbte familien i årenes løb de omkringliggende ejendomme for at kunne udvide til den størrelse hotellet har i dag. I alle årene frem mod, at Karen Nedergaard overtog ledelsen i 2002, har familien samarbejdet med den kgl. danske hofleverandør og møbelfabrik Lysberg, Hansen & Terp. En bevidsthed om design og kvalitet har siden begyndelsen været en del af hotellets DNA.

”Vi har altid haft tradition for at gøre det ordentligt, investere og betale det, det koster at have ordentligt design.”

Hvad er dine forudsætninger for at drive et succesfuldt hotel som hotel Absalon?
Jeg har en hoteluddannelse fra Schweitz bag mig og har i tiden efter min uddannelse arbejdet på forskellige hoteller i Geneve og London og for Disney inden jeg vendte hjem og overtog Absalon Hotel i 2002.

Da jeg trådte ind på hotellet, var det lidt som at træde ind i en tidslomme. Her var fint, møblerne fejlede ikke noget, men her var også meget traditionelt, og tiden var nok løbet lidt fra os.

Til at begynde med forsøgte jeg mig med små forandringer, prøvede at få lidt nyt ind her og der, for at gøre hotellet mere tidssvarende. Og det var egentlig en ongoing proces indtil 2010, hvor jeg begyndte at læse en MBA på CBS og skulle lave mit strategiprojekt. Jeg blev klar over, at for ikke bare at gøre det ordentligt, men at gøre det rigtigt – også på den lidt længere bane, så skal der være en strategi bag, og initiativer og forandringer skal bygge på en række gennemgående værdier.

Jeg er meget sådan ”det jeg siger, er også det jeg gør”, ret pragmatisk, åben, ukompliceret. Jeg er drevet af frihed frem for alt. Friheden til at gøre forskellige ting. Det er vigtigt for mig, at vi er professionelle og strategiske og men også, at vi samtidig forstår at eksperimentere, afprøve noget nyt. Det er jo fantastisk, når nye ideer afprøves og lykkes. Og vi gør mange ting her, som i første omgang fremkalder nogle mindre begejstrede reaktioner, men som ofte ender med at blive, fordi det alligevel viser sig at fungere for vores gæster.

Hvilken rolle spiller design for Absalon Hotel?
Design er utrolig vigtigt og design er det som skal skabe sammenhæng og den oplevelse, som vores gæster skal have, når de opholder sig hos os. Og dertil skal design sikre, at vi differentiere os. Det bliver fortsat vigtigere og vigtigere.

Alt hvad vi laver, bygger på en filosofi omkring ”homy” – FEEL GOOD om du vil. Her skal være hjemmeligt og tilgængeligt. Ikke et fint sted. Derfor er vores værdier blandt andet hygge, omsorg, ærlighed og gæstfrihed. Og vi har en målsætning om at levere en service, der er helt i top og at skaber de gode oplevelser, som gør, at vores gæster har lyst til at dele deres oplevelser og komme tilbage.

Vores visuelle identitet for Absalon Hotel er udviklet i samarbejde med Punktum Design, og identiteten for Andersen Boutique Hotel har vi udviklet i samarbejde med Kontrapunkt.

Da vi skulle renovere hotellet, var det derfor naturligt for mig at indlede et samarbejde med Designers Guild. Jeg er meget begejstret for Tricia Guild og mener, at deres tekstiler på alle måder skaber denne her følelse af hjemmelighed. Jeg er særlig begejstreret for hendes farver, og materialer – og ikke mindst hendes evne til at kombinere, som giver muligheder for mange forskellige udtryk. Og i vores tilfælde drejede det sig jo om alt…. møbler, gardiner, sengetæpper, tæpper, lampeskærme og dekorationer.

Jeg er meget glad for resultatet. Og oveni gør vores design sig rigtig godt på de sociale medier. Det er ret vigtigt og noget som jeg som forretningskvinde er optaget af. Vi er meget bevidst om, at her skal se ud på en måde, der også skaber en hype, som vores gæster tager billeder af og deler. Det er virkelig værdiful branding og markedsføring.

Vores medarbejdere er naturligvis et af hotellets vigtigste aktiver og en forudsætning for, at vi kan lavere en service i top. Det er i lige så høj grad medarbejderne, der bidrager til den hjemmelige oplevelse. Et bevis på, at vi lykkes med at få tingene til at gå op i en højere enhed, er blandt andet, at vi sidste år fik prisen for bedste arbejdsplads for unge og bedste arbejdsplads i kategorien små og mellemstore virksomheder.

Det at vi hele tiden gør os umage med hvad vi er for et sted og arbejder på, at her er sammenhæng og, at vi lever op til vores værdisæt, er en forudsætning for at tiltrække medarbejdere og understøtte dem i deres måde at levere god service.

Men sammenhæng, og en gennemført oplevelse for vores gæster ligger også i mindre designmæssige detaljer. Vi har tilknyttet en blomsterdesigner, som kommer hver uge og sætter nye blomster op i tråd med vores værdier og vores overordnet design. Og vi har tilknyttet en dj, som har designet og sammensat den musik som spilles og vi tænker meget over, hvordan musik kan understøtte forskellige stemninger på forskellige tidspunkter på døgnet.

Vores designfilosofi og grundlæggende værdier gør det er nemt at træffe beslutninger, handle hurtigt og sikre, at vi ikke skal opfinde den dybe tallerken hver gang.

Hvad er på din agenda lige nu?
Vi er jo i gang med Andersen Boutique Hotel. Vi genåbnede fornyeligt. Der kører vi udelukkende med dansk design, som Gubi, &tradition, og møbler fra Fredericia Furniture. Det er helt bevidst for, at de to hoteller kan komplimentere hinanden. Men i de næste år vil der stadig være flere ombygninger og renovering på Andersen Boutique Hotel.

Derudover har jeg konstant fokus på at udvikle vores forretning og med en målsætning om at vedligeholde vores nuværende position i markedet. Men det kræver, at vi formår at blive ved med at udvikle og tilføre nye koncepter. Det kan være på barområdet, eller omkring udendørsserveringer. Det er jo ikke mange år siden, hvor det ikke var muligt for os at åbne op ud mod gaden. Men byfornyelsen og tilflytning af nye ressourcestærke familier har gjort det muligt for os at åbne hotellet meget mere op.

Jeg er meget bevidst om, at jeg befinder mig en i branche, hvor man hele tiden skal finde på noget nyt for at beholde sin relevans og position i markedet.

En ide er jo ikke bedre end, at den kan blive kopieret.

I stedet for at gå og blive ærgerlig over at blive kopieret, så tager jeg det altså som et kompliment. Og derfor er det også min forpligtigelse at udvikle noget nyt, og gøre andet.

Andre artikler