VIGGA: Cirkulært og bæredygtigt servicedesign som forretningsmodel
VIGGA

Børn vokser, tøj vokser ikke. Det er tanken bag VIGGA, der tilbyder bæredygtigt kvalitetsbørnetøj pr. abonnement.

CASE: For vores børns fremtid. Sådan lyder argumentet fra VIGGA, der har udviklet en forretningsmodel, som bygger på et cirkulært og bæredygtigt servicedesign. VIGGA vandt Danish Design Award 2017 i kategorien Outstanding Service.

Hos VIGGA køber man et abonnement og modtager en pakke med økologisk designerventetøj eller –børnetøj, som man selv kan sammensætte efter behov og årstid. Når mave eller barn vokser fra tøjet, udskifter VIGGA tøjet med noget nyt, der passer i størrelsen. Alt tøj tages retur og vaskes, kvalitetstjekkes og gøres klar til næste familie. Ved at dele børnetøj i høj kvalitet kan VIGGA-familierne reducere miljøbelastningen med op til 80% og spare tid og besvær ved tøjindkøb.

En heldragt kræver 3.000 liter vand til produktion, hvilket svarer til 1 persons vandforbrug i en hel måned, og udledning af 7 kg. CO2, det samme som en bil ville udlede på en køretur fra Odense til Fredericia. Skiftende modetendenser fordrer større udskiftning i garderoben, og det gælder også forældre med babyer, der gerne vil klæde deres børn i lækre sager.

“Kun 20% af alt tøj på globalt plan genbruges” – VIGGA  

VIGGA er en serviceydelse, der bryder med modebranchens traditionelle produktionsvilkår, og udfordrer fast fashion-industrien; en betegnelse, der bruges i modebranchen, og som beskriver store dele af modebranchens klassiske forretningsmodeller; få modetrends hurtigst og billigst muligt ud på markedet. Fast fashion-fænomenet påvirker vores forbrugsvaner i en negativ retning, og får os til at kassere tøj, når modetendenserne skifter, i stedet for at give tøjet videre til andre, der kan få glæde af det.

Tøjindustrien er den industri, der forurener vores miljø allermest. Når tøj bliver produceret udleder det enorme mængder CO2, store mængder vand går til spilde, og der bruges tusindvis af kemikalier, der skylles ud i floder og hav og skader vores miljø. 

“Det er helt almindeligt, at der anvendes 8.000 forskellige kemikalier til at producere en ganske almindelig t-shirt” – VIGGA

Denne problematik har VIGGA gjort til en forretningsmodel og dermed skabt et servicesystem, der udfordrer køb og smid væk-mentaliteten ved at tilbyde et smart og attraktivt alternativ til familier med små børn. En helt ny forretningsmodel, der tilbyder en abonnementsservice for familier, der venter barn eller har en baby, som jævnligt behøver nyt babytøj.

Vanligvis bruges et stykke tøj af 1-2 børn. Hos VIGGA cirkulerer tøjet ud til op til 10 familier, mens hvert enkelt stykke tøj genanvendes helt op til 150 gange.

VIGGA kan være med til at disrupte fast fashion-industrien og få flere til at dele deres ressourcer med andre. VIGGA er et eksemplarisk billede på, hvordan en designstrategi med afsæt i brugerinddragelse, kan skabe værdi i et bredt perspektiv for mennesker, samfund og økonomi. VIGGAs service udfordrer et eksisterende marked og demonstrerer hvordan brugernes behov kan danne grundlag for en fremragende forretningsmodel, der imødegår en samfundsrelateret udfordring.

Andre artikler