Less is more
Less is more
CC BY 2.0

Hvorfor fejrer vi dansk design, spørger Jens Martin Skibsted, designer og kreativ direktør af cykelfirmaet Biomega og Skibsted Ideation. Danmarks fremtid skal ikke fremskrives, men designes. I mellemtiden må vi fejre dem, der allerede gør det.

Design er for lang tid siden gået fra at være noget møbelsnedkere rodede med til en vigtig katalysator for vækst. Og i årenes løb har den private sektor forstået, at design betyder penge – og ikke en kreativ pause. I dag, er et væld af Fortune 500 og Unicorn selskaber, herunder Uber, Airbnb, Nike og Apple, utænkelige uden deres højt professionaliserede tilgang til design. Også andre felter, fra videnskab til design for inspiration, nye løsninger og metoder eksempelvis den tværoffentlige udviklingsenhed MindLab.

Design forhandler mellem teknologi, politik, systemer og brugere. En struktureret designtilgang kan øge hit-raten i innovationsprocesser i den private og offentlige sektor. Design blevet mange facetteret i de seneste år, og omfatter subfelter såsom interaktionsdesign, social design, bio-design, for blot at nævne et par tilføjelser til de traditionelle discipliner produkt-, grafisk- og servicedesign. Design UX – design af brugerfladen på apps – er blevet en vigtig drivkraft i Silicon Valleys økonomi (og dermed den globale), og er blevet et fokusområde for de europæiske socialstater, der vil fremme delingsøkonomien.

Ny teknologi og design

Designs fokus på skabelse af løsninger med udgangspunkt i menneskelige vilkår frem for en teknologifiksering gør design meget omstillingsparat, når netop teknologierne ændrer sig. Og det gør de. Hurtigere end nogensinde. Alle medier søger mod mobile enheder – det er ved at være sket. Men det er ikke meget mod hvad der vil ske. Internettet bevæger sig ind i alle ting omkring os (Internet Of Things). Disse ting bliver intelligente. Man spår at ca. halvdelen af alle eksisterende jobs vil blive overflødiggjort pga. af kunstig intelligens i løbet af en årrække. Og de ting, vi omgiver os med, vil ikke vedblive med at være ting i gammeldags forstand. De bliver også levende.

DNA
Design og teknologi: Craig Venter har netop designet verdens først menneskelavede levende organisme ved at klippe-klistre DNA. Samtidig ændrer produktionsforholdene sig når alle nu så nemt som ingenting med adgang til 3D printere kan producere selv. Det seneste er at vi nu kan printe menneskelige organer. CC BY-NC-ND 2.0

Designerne er klar – vi har teknologien

I en kompleks verden er simplicitet guld. ”Less is more” med designeren Mies van der Rohes ord. Vi skal fokusere vores designkompetencer på nogle få udvalgte kerneområder, hvor vi tror vi kan gøre en forskel – uanset hvor uretfærdig den forfordeling må synes for andre industrier og satse voldsomt. Vi mistede chancen for at tage føringen på den digitale bølge, da vi ikke satsede på vores nordjyske digitale innovationsmiljø i 90’erne eller på den tidlige spilbølge omkring Reto-Moto. Men vi kan stadig designe digitale teknologier ind, hvor vi har en førerposition fx urban mobilitet, energieffektivitet, og enzymer. De fleste af vores nationale kerneområder rider desuden på macro-bølger, som ikke har udsigt til at bremse op. Hvorfor ikke satse massivt på at designe løsninger oven på de teknologier vi har? Designerne er klar og vi har teknologien. Hvordan kommer vi til at eje the Internet of Things inden for energieffektivitet, urban transport og diabetes? Hvad er det vildeste, vi kan finde på at design, som løser fremtidige udfordringer? Kan vi pulje vores ressourcer, skalere fremtidens jobs og skabe vækst via design.

Design kan drives frem af offentlig investering

Offentlige investering bliver ofte afbildet som et nødvendigt onde for at regulere et markedssvigt og ses som ikke-kreative. Men hvis vi ser rundt omkring i verden, er de fleste lande, der har solid vækst, lande, hvor regeringerne anvender en grad af design innovation i den offentlige sektor og ikke begrænser sig til blot at kompensere for markedssvigt. De udvikler strategier til direkte offentlig finansiering i innovative og skalerbare områder.

Paradoksalt nok er en af ​​de mest aktive regeringer den amerikanske, der som regel er afbildet som værende indbegrebet af en markedsorienteret regering. Fra NASA satte en mand på månen, til DARPA udviklede, hvad senere blev internettet, har den amerikanske regering, gennem et væld af forskellige offentlige instanser, givet direkte finansiering ikke kun grundforskning, men også offentlige risikovillig kapital.

Apple og Tesla
CC BY 2.0

Apple og Tesla er to designdrevne virksomheder, som har modtaget direkte offentlig finansiering. I hvert tilfælde har det været investeringer med meget høj risiko, hvor de private aktører har været tilbageholdende.

Vores satsninger skal være forandringsparate. Her er designtænkning den nødvendig kernekompetence og entreprenant simplicitet en politisk forudsætning for at navigere. Danmarks fremtid skal ikke fremskives, men designes. I mellemtiden må vi fejre dem, der allerede gør det.

Andre artikler