Hverdagsliv: Danish Design Award hylder cykelkulturen
Basta Click 3000
Slut med cykeltuverier. Bastas Click 3000 blev tildelt ID Prisen i 1986.

Danmark er kendt verden rundt for sin cykelkultur. Alle, der bor i Danmark, elsker at cykle. I enhver større by i Danmark udgør tusinder af cyklister et markant indslag i bybilledet, og cykelkulturen er en af hjørnestenene i det gode liv i Danmarks byer. Som en naturlig følge har den tohjulede været genstand for megen designtænkning i årenes løb, og der er uddelt en række priser på området.

Et af de mest markante ikoner i den danske cykelkultur er Christianiacyklen, som oprindelig blev designet for mere end 25 år siden, og som siden da er blevet en solid succes, også langt uden for Danmarks grænser.

Som det fremgår af navnet, bliver cyklen fremstillet i fristaden Christiania midt i København, og den er en ægte dansk institution. Det skyldes til dels den stabile og robuste kvalitet (køb en Christianiacykel, og du er godt kørende i årevis), men især det ikoniske lad, som bruges til alt muligt, fra at transportere varer og indkøbsposer til at køre ungerne i børnehave. Man kan sågar se danskere køre med alle deres møbler stablet oven på hinanden, når de skal flytte.

Christiania bike
Med sin brede anvendelighed, den enkle ide bag designet, sin generelle charme og sin bemærkelsesværdige evne til at synliggøre praktisk, miljøvenlig og logistisk innovativ transport var cyklen en oplagt modtager af Klassikerprisen i 2010/11.

Andre cykelrelaterede produkter har også tiltrukket sig opmærksomhed fra de danske designpriser i årenes løb. Sidst i 1990’erne trådte et særdeles nyttigt cykeltilbehør frem i rampelyset: Dolphin cykeltraileren, som er en anden måde at transportere børnene på, når man springer på jernhesten. Traileren er skabt af Hagerup Industriel Design og producent A. Winther A/S. Sammen designede og fremstillede de en højst funktionel og praktisk løsning for familier, der ønskede en sund og miljøvenlig transportform. Traileren er udstyret med sikkerhedsudstyr i form af sikkerhedsseler og ergonomisk optimeret med justerbare sæder. Den har oven i købet et lille rum med plads til indkøb eller andet grej, samtidig med at der er plads til to børn. Et andet smart element er et regntag, som kan foldes væk, når solen skinner.

Dolphin-trailer
Dolphin-traileren er en funktionel, ergonomisk optimeret og praktisk løsning, når man vil transportere mindre børn på cykel. Den blev tildelt en ID Pris i 1997.

Endelig vil vi fremhæve endnu et eksempel på praktisk cykeltilbehør: Basta Click 3000 cykellås fra Basta Danmark A/S. Som alle andre steder i verden er cykeltyveri (desværre) meget udbredt i Denmark, og behovet for gode designløsninger er derfor udtalt. Der fremstilles mange forskellige låsemodeller i Danmark, og nogle af de mest populære fremstillet af Basta. Click 3000-modellen er kendt for sin ekstreme modstandskraft over for forsøg på at tvinge den op, hvilket gør den til en af de få låsetyper, der er godkendt af alle forsikringsselskaber, som melder hus forbi, når cykler skifter ejere i ly af mørket, hvis de kun er beskyttet af en ikke-godkendt lås. Basta har indarbejdet flere unikke aspekter i designet: De to hærdede stålelementer, der udgør selve låsen, er designet, så de ikke kan ryge ind i hjulet, når cyklen er i bevægelse, og for at sikre låsen en lang levetid er de indre dele beskyttet mod snavs og andet, der ellers kunne svække mekanismen.

Basta Click 3000
Slut med cykeltuverier. Bastas Click 3000 blev tildelt ID Prisen i 1986.

Vi vil gerne fortsætte med at hylde dansk cykelkultur og håber at se nye funktionelle og smukke cykelprodukter i forbindelse med Danish Design Award.

På Danish Design Award Blog deler danske og internationale designere og eksperter deres perspektiver på, hvordan design i dag skaber værdi for mennesker, virksomheder og samfund. De udfolder designbegrebet, som altid er i bevægelse og ser frem mod morgendagens mest banebrydende og visionære design.

Andre artikler